Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Kofárna s.r.o. Menu

Wolichu Wachu washed Etiopie

Promývací stanice Wolichu Wachu je součástí Harso Haru Mude Farmer Cooperative přičemž poskytuje služby přibližně 4500 drobným pěstitelům kávy. Tato stanice zahájila svou činnost v roce 2017. Velkou výhodou je skutečnost, že pod jednou střechou integruje nové pohledy na zpracování kávy.

Její uspořádání odpovídá maximální účinnosti při zpracování a sušení kávy. Vstupní bod leží na vrcholu mírného kopce. Loupací stroj, fermentační nádrže a prací kanál jsou o něco níže. Tímto způsobem gravitace snáší kávu celým procesem bez potřeby čerpadel, jako u starších promývacích stanic. V dolní části stanice se rozkládá prostorné a dobře organizované sušicí pole.

U promyté kávy se provádí počáteční roztřídění přes flotaci. Loupací stroj integruje tento krok hned po odtrhnutí svrchní slupky. Poté se káva fermentuje ve vodě po dobu 36 až 72 hodin.

Jakmile se dužnina dostatečně rozpadne je káva uvolněna do pracího kanálu aby byla vyčištěna a rozdělena podle hustoty do tříd jakosti. Po vyčištění prochází nejkvalitnější zrnka kávy další namáčecí fází o délce 8 až 12 hodin.

Během prvního dne sušení jsou zrnka obalená pergamenem umístěna na stolech, kde je snadnější detekovat a odstranit závady, když je káva ještě mokrá. Po jednom dni převezou pracovníci vlhká zrnka na další stoly, kde se bude sušit až 12 dní. Během tohoto období ji pravidelně otáčejí, aby zajistili rovnoměrné sušení a zabránili vzniku vad. Teprve poté je oddělena pergamenová slupka a zůstanou jen zrnka zelené kávy.

Parametry

Velikost balení 333 g / 1000 g
Odrůda Heirloom
Farma / washing station Wolichu Wachu
Nadmořská výška 1900 - 2210m
Oblast Uraga wereda - Oromia region
Metoda zpracování Promytá
Cuppingové score 87
Doporučená příprava Espresso
Chuťový profil broskve, červený pomeranč, lehké tělo
Acidita: Střední acidita
Vyberte variantu

330 Kč