Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Beansmith's pražírna Menu

Nemba Burundi

Nemba je centrální zpracovatelská stanice, která zpracovává kávovou úrodu pro více než 3 tisíce drobných pěstitelů. Tento konkrétní mikrolot jsme zakoupili díky našemu partnerovi 32CUP a regionální firmě Greenco, která působí v Burundi na rozvoji výběrové kávy, pracuje s farmáři, zlepšuje svou činností jejich životní podmínky a kvalitu produktu.

Nemba se nachází v severní provincii Kayanza a je zpravována zkušeným agronomem, který dohlíží na implementaci moderních pěstebních přístupů a aplikování správné praxe. Podílí se také na vzdělávání svých pěstitelů. Promývací stanice přesně monitoruje a eviduje zpracovávanou kávu tak, aby byla zaručena její zpětná dohledatelnost v celém zpracovatelském řetězci. Průměrný pěstitel této promývací stanice má okolo 150 kávových keřů, které pěstuje v nadmořské výšce okolo 1700m nad mořem. Samotná stanice dokáže zpracovat až 750 tun kávových třešní za sezónu.

Zpracování samotné pak probíhá pod neustálou kontrolou kvality a začíná prvním tříděním "flotací" ve vodě po malých dávkách. To dobré zrno je pak dále ručně přebíráno a tříděno než se dostane do loupacích strojů, kde je dále zatříděno podle hustoty zrna. Až poté přichází asi 10-12 hodinová fermentace s mechanickým odstraněním dužniny. Následuje promývání čistou vodou v kanálech, ve kterých se káva definitivně zatřídí dle hustoty zrna do sedmi kategorií a připraví na sušení. 

Sušení takto vytříděné a promyté kávy probíhá pomalu a rovnoměrně 2-3 týdny až do vlhkosti 11,5%. Během této doby pracovníci ještě jednou zrno zbavují defektů, kterých si nevšimli při předchozím procesu.  

Závěrečná fáze, zpracování suchého zrna a jeho zbavení pergamenové slupky, probíhá v jednom z centrálních zpracovatelských míst v hlavním městě Gitega, kde kromě toho je zrno naposledy ručně zbaveno defektů, kterých nebylo snadné si všimnout při předchozím procesu. 

Takto popsaný proces zpracování kávy, nejen v Burundi, je pro nás potvrzením toho, že káva a speciálně káva výběrová je produktem s velkým sociálním dopadem. Je produktem, na jehož pěstování a zpracování se podílí obrovské množství lidí, produktem, který zvyšuje zaměstnanost v rozvojových zemích a místech, kde je o jinou práci často velká nouze. 

Vzpomeňte si na tento příběh kávy až si ji budete vychutnávat ve svém šálku. Konkrétně tuto kávu jsme shledali velmi vhodnou na espresso i filtrové  přípravy a také ji tímto univerzálním způsobem pražíme. 

Parametry

Velikost balení 333 g / 1000 g
Odrůda Red Bourbon
Farma / washing station Nemba CWS
Nadmořská výška 1700 m
Oblast Kayanza
Metoda zpracování Promytá
Cuppingové score 87
Doporučená příprava Espresso / Filtr, alternativní přípravy
Chuťový profil sušené fíky, javorový sirup, bobulové ovoce
Acidita: Střední acidita
Vyberte variantu

330 Kč