Nemba Burundi
Nemba je centrální zpracovatelská stanice, která zpracovává kávovou úrodu pro více než 3 tisíce drobných pěstitelů. Tento konkrétní mikrolot jsme zakoupili díky našemu partnerovi 32CUP a regionální firmě Greenco, která působí v Burundi na rozvoji výběrové kávy, pracuje s farmáři, zlepšuje svou činností jejich životní podmínky a kvalitu produktu.
Nemba se nachází v severní provincii Kayanza a je zpravována zkušeným agronomem, který dohlíží na implementaci moderních pěstebních přístupů a aplikování správné praxe. Podílí se také na vzdělávání svých pěstitelů. Promývací stanice přesně monitoruje a eviduje zpracovávanou kávu tak, aby byla zaručena její zpětná dohledatelnost v celém zpracovatelském řetězci. Průměrný pěstitel této promývací stanice má okolo 150 kávových keřů, které pěstuje v nadmořské výšce okolo 1700m nad mořem. Samotná stanice dokáže zpracovat až 750 tun kávových třešní za sezónu.
Zpracování samotné pak probíhá pod neustálou kontrolou kvality a začíná prvním tříděním "flotací" ve vodě po malých dávkách. To dobré zrno je pak dále ručně přebíráno a tříděno než se dostane do loupacích strojů, kde je dále zatříděno podle hustoty zrna. Až poté přichází asi 10-12 hodinová fermentace s mechanickým odstraněním dužniny. Následuje promývání čistou vodou v kanálech, ve kterých se káva definitivně zatřídí dle hustoty zrna do sedmi kategorií a připraví na sušení.
Sušení takto vytříděné a promyté kávy probíhá pomalu a rovnoměrně 2-3 týdny až do vlhkosti 11,5%. Během této doby pracovníci ještě jednou zrno zbavují defektů, kterých si nevšimli při předchozím procesu.
Závěrečná fáze, zpracování suchého zrna a jeho zbavení pergamenové slupky, probíhá v jednom z centrálních zpracovatelských míst v hlavním městě Gitega, kde kromě toho je zrno naposledy ručně zbaveno defektů, kterých nebylo snadné si všimnout při předchozím procesu.
Takto popsaný proces zpracování kávy, nejen v Burundi, je pro nás potvrzením toho, že káva a speciálně káva výběrová je produktem s velkým sociálním dopadem. Je produktem, na jehož pěstování a zpracování se podílí obrovské množství lidí, produktem, který zvyšuje zaměstnanost v rozvojových zemích a místech, kde je o jinou práci často velká nouze.
Vzpomeňte si na tento příběh kávy až si ji budete vychutnávat ve svém šálku. Konkrétně tuto kávu jsme shledali velmi vhodnou na espresso i filtrové přípravy a také ji tímto univerzálním způsobem pražíme.
Parametry
velikost balení | 333 g / 1000 g |
---|---|
Odrůda | Red Bourbon |
Farma / washing station | Nemba CWS |
Nadmořská výška | 1700 m |
Oblast | Kayanza |
Metoda zpracování | Promytá |
Cuppingové score | 87 |
Doporučená příprava | Espresso / Filtr, alternativní přípravy |
Chuťový profil | sušené fíky, javorový sirup, bobulové ovoce |
Acidita: | Střední acidita |