Luis Jose Valdes Kolumbie
Farmu La Cristalina je součástí rodiny Valdez už po tři generace. Luizovy prarodiče byli prvními vlastníky. Luis sám odkoupil farmu v roce 1999 od svého táty a strejdů. Farma má 21ha a okolo 14200 kávových keřů odrůd caturra, castillo, colombia a růžový bourbon. V současné době Luis experimentuje s různým zpracováním kávy a vlastně začal s naturálním zpracováním kávy.
Na farmě používají pro co nejkvalitnější produkci moderní přístroje jako je Brix meter pro měření cukernatosti, či zralosti plodů. Po sklizni jsou třešně umyty a protříděny flotací, aby se oddělily nezralé plody. Poté jsou celé kávové třešně fermentovány v barelech asi 12 - 15 hodin, přes noc. Poté začíná fáze sušení na vyvýšených "postelích", kde se suší 30 - 35 dní při pravidelném obracení. To probíhá při teplotě do 40°C.
Parametry
velikost balení | 333 g / 1000 g |
---|---|
Odrůda | Castillo, Caturra, Colombia |
Farma / washing station | LUIS JOSE VALDES |
Nadmořská výška | 1500 m |
Oblast | BAJO ESPANOL, CHINCHINA, CALDAS |
Metoda zpracování | Natural |
Cuppingové score | 87.75 |
Doporučená příprava | Filtr, alternativní přípravy |
Chuťový profil | žlutý meloun, červené jablko, whiskey |
Acidita: | Střední acidita |
Partner: | Falcon coffees |