Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Beansmith's pražírna Menu

Los Rodriguez Bolivia

Letos poprvé nabízíme výběrovou kávu také z Bolívie. Tato země má v posledních dekádách poměrně zajímavou "kávovou" historii. Zatímco na počátku tisíciletí byla její produkce kávy poměrně úspěšná, v posledních letech se téměř zastavila. Hlavním důvodem bylo plošné napadení kávových farem kávovou rzí. Zkázu pak dokonalo povolení pěstovat koku v některých regionech země, ale také nízká vzdělanost a informovanost místních farmářů. I dnes je proto velmi obtížné v Bolívii sehnat kávu výběrové kvality.

 

 Tuto kávu se nám podařilo sehnat prostřednictvím našeho obchodního partnera Falcon Specialty, který již několik let spolupracuje s místním farmářskou rodinou - Rodriguez family. Ti začínali tak, že si pronajímali zpracovatelskou stanici v Caranavi, kde zpracovávali kávové třešně od okolních asi 2000 malých producentů. V roce 2001 se jim podařilo postavit vlastní zpracovatelskou stanici a také stanici pro suché zpracování v la Paz. Od roku 2012 také vlastní několik svých vlastních farem a pozemků pro pěstování kávy. Na vrcholu sezóny tato rodina zaměstnává na 300 místních pracovníků.

Zároveň stále pracují na zlepšování své produkce, najímají agro odborníky, věnují se vlastnímu výzkumu atd. Po několikaletém výzkumu přišli na to, že v místních podmínkách se daří dosahovat nejlepších výsledků s odrůdami Java a Geisha roubovaných na podnožích Robusty. Nyní tedy postupně renovují své farmy pro pěstování těchto odrůd.

Tato konkrétní sklizeň je směsí peaberry zrn z farem Los Rodriguez, ležících právě v regionu Caranavi. Jde o směs odrůd Caturra a červená a žlutá Catuai. Zpracování proběhlo v promývací stanici Buena Vista, kde byla nejdříve káva 18 hodin fermentována na sucho po částečném oloupání třešní a pak zpracována klasickou mokrou metodou. Závěrečné sušení pak proběhlo během cca dvou týdnů v mechanických sušičkách, kde je teplota udržována pod 40°C.

Parametry

Velikost balení 333 g / 1000 g
Odrůda Caturra / Catuai
Farma / washing station Los Rodriguez
Nadmořská výška 1550 - 1700 m
Oblast Caranavi region
Metoda zpracování Promytá
Cuppingové score 86
Doporučená příprava Espresso, dobrou službu udělá také na filtru
Chuťový profil švestky, toffee, čokoláda
Acidita: Střední acidita
Vyberte variantu

380