Chelbesa Dhilgee Ethiopie
Promývací stanice Chelbesa č.1 leží v nadmořské výšce až 2100 m nad mořem poblíž města Worka a je největší rostoucí kávovou oblastí v regionu Gadeb, který má dnes celkem již 1240 ha kávových farem. Tato stanice, kde je tou hlavní zodpovědnou postavou Girum Assefa, nakupuje kávová zrna od zhruba 170 okolních farmářů, jejichž průměrná velikost je pouze 0,5 až 2 ha. Jak je typické pro tuto zemi, kávové farmy jsou často lesního typu s typicky rudou zeminou, velmi úrodnou a bohatou na živiny.
Typický výnos farem na jeden kávovník je cca 4 kg třešní. Třešně jsou sklízeny ručně a před a v průběhu zpracování také ručně tříděny. Po prvním mechanickém odstranění slupky jsou třešně vodním způsobem roztříděny do první a druhé kategorie. Fermentace ve vodní lázni poté probíhá 72 hodin. Po fermentaci je zrno promýváno ve vodních kanálech a zde také tříděno podle své hustoty.
Nakonec je káva namočena v čisté vodě ještě na 2 další hodiny než je konečně připravena na sušení. To probíhá ve vrstvách 2 cm po dobu 10 dnů. Nakonec jsou pak ještě 2 - 4 hodiny věnovány poslednímu ručnímu třídění usušeného zrna předtím, než je zrno zabaleno a uskladněno v jutových pytlích.
Parametry
velikost balení | 333 g / 1000 g |
---|---|
Odrůda | Dega, Wolisho, Heirloom |
Farma / washing station | Dhilgee Chelbesa #1 |
Nadmořská výška | 1950 - 2100 m |
Oblast | Gedeb |
Metoda zpracování | Promytá |
Cuppingové score | 88,5 |
Doporučená příprava | Filtr, alternativní přípravy |
Chuťový profil | jasmínový čaj, broskev, ananas |
Acidita: | Vyšší acidita |