Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Beansmith's pražírna Menu

Chelbesa Dhilgee Ethiopie

Promývací stanice Chelbesa č.1 leží v nadmořské výšce až 2100 m nad mořem poblíž města Worka a je největší rostoucí kávovou oblastí v regionu Gadeb, který má dnes celkem již 1240 ha kávových farem. Tato stanice, kde je tou hlavní zodpovědnou postavou Girum Assefa, nakupuje kávová zrna od zhruba 170 okolních farmářů, jejichž průměrná velikost je pouze 0,5 až 2 ha. Jak je typické pro tuto zemi, kávové farmy jsou často lesního typu s typicky rudou zeminou, velmi úrodnou a bohatou na živiny.

 

Typický výnos farem na jeden kávovník je cca 4 kg třešní. Třešně jsou sklízeny ručně a před a v průběhu zpracování také ručně tříděny. Po prvním mechanickém odstranění slupky jsou třešně vodním způsobem roztříděny do první a druhé kategorie. Fermentace ve vodní lázni poté probíhá 72 hodin. Po fermentaci je zrno promýváno ve vodních kanálech a zde také tříděno podle své hustoty.

Nakonec je káva namočena v čisté vodě ještě na 2 další hodiny než je konečně připravena na sušení. To probíhá ve vrstvách 2 cm po dobu 10 dnů. Nakonec jsou pak ještě 2 - 4 hodiny věnovány poslednímu ručnímu třídění usušeného zrna předtím, než je zrno zabaleno a uskladněno v jutových pytlích. 

Parametry

Velikost balení 333 g / 1000 g
Odrůda Dega, Wolisho, Heirloom
Farma / washing station Dhilgee Chelbesa #1
Nadmořská výška 1950 - 2100 m
Oblast Gedeb
Metoda zpracování Promytá
Cuppingové score 88,5
Doporučená příprava Filtr, alternativní přípravy
Chuťový profil jasmínový čaj, broskev, ananas
Acidita: Vyšší acidita
Vyberte variantu

1 120