Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Kofárna s.r.o. Menu

Boji washed Ethiopia

I letos jsme zůstali věrní zpracovatelské stanici Boji v oblasti Kochere poblíž slavného města Yirgacheffe. Stanice dnes slouží asi 500 malých pěstitelů kávy. Používají tu tradiční etiopské metody zpracování. Letos jsme z této farmy nakoupili kávu zpracovanou oběma metodami. Toto je káva zpracovaná promytou metodou.

Káva je po sběru nejprve vizuálně kontrolována a k dalšímu zpracování je roztříděna tzv. "flotací", kdy jsou pomocí vody oddělena nejlépe zralá zrna od ostatních. Kávové třešně jsou následně částečně oloupána a připravena pro mokrý proces. Ten zde probíhá 36 až 72 hodin a během něj je použitá voda třikrát vyměněna. Poté je káva promývána ve vodních kanálech, kde se také třídí dle hustoty zrn pro další zpracování a prodej. Nejlepší zrna jsou nakonec ještě před sušením dodatečně máčena dalších 8 až 12 hodin. Čisté zrno s poslední vrstvou pergamenu je připraveno pro sušení. První den sušení se káva na speciálních stolech zbaví přebytečné vody z procesu a během toho je kontrolována a zbavována defektních zrn. Další den je zrno přeneseno na finální sušící stoly, kde celý proces následně trvá 12 dní (max). Během té doby je káva obracena aby došlo k rovnoměrnému vysušení a předešlo se tak chuťovým defektům. 

Parametry

Velikost balení 333 g / 1000 g
Odrůda Heirloom
Farma / washing station Boji
Nadmořská výška 2100 - 2300 m
Oblast Kochere - SNNPR
Metoda zpracování Promytá
Cuppingové score 87
Doporučená příprava Espresso / Filtr, alternativní přípravy
Chuťový profil borůvky, hořká čokoláda, limetka
Acidita: Střední acidita
Vyberte variantu

330 Kč