Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Beansmith's pražírna Menu

Boji Kochere Ethiopie

Zpracovatelskou stanici Boji v distriktu Kochere máme u nás na pražírně tradičně moc rádi. Nakonec se i letos, v době stále postižené celosvětovou pandemií, podařilo získat vzorky z této stanice a nakonec i úrodu samotnou. Celý logistický proces s oblastí střední východní Afriky byl letos poznamenán velkým, asi dvouměsíčním zpožděním. Nicméně kávy jsou zde a toto je jedna z nich. 

Tato promývací zpracovatelská stanice obsluhuje asi 500 malých farmářů od kterých nakupuje a zpracovává kávovou úrodu. Jak je pro výběrovou kvalitu nezbytné, velký důraz je tu kladen na kvalitní třídění zrna hned na začátku procesu. To začíná tradičně ve vodní lázni, která odhalí nezralé plody. Následuje vizuální kontrola zralosti a viditelných defektů kávových třešní. Poté jsou třešně loupány a fermentovány ve vodě asi 36 - 72 hodin. Voda se během té doby třikrát vymění. 

Po fermentaci zrno prochází roztřiďovacími kanály, kde se také v průběhu zatřídění dle hustoty zrno promyje. Následuje poté 8 - 12 hodin dodatečného namočení promytého zrna předtím, než je započat proces sušení na tradičních afrických postelích. Samotné sušení je zde pak organizováno do dvou fází. První den je zcela mokré zrno na zvláštních stolech, kde je snadné se zbavit přebytečné vody, fyzicky kontrolováno a zbavováno případných defektů. Následující den je zrno přmístěno k sušení samotnému, které na afrických postelí probíhá dle počasí asi 12 dnů. Během té doby ho pracovníci pravidelně obrací, aby mohlo sušení probíhat zcela rovnoměrně.

Parametry

Velikost balení 333 g / 1000 g
Odrůda Heirloom
Farma / washing station Boji Kochere
Nadmořská výška 2100 - 2300 m
Oblast Kochere - Yirgacheffe
Metoda zpracování Promytá
Cuppingové score 87
Doporučená příprava Filtr, alternativní přípravy
Chuťový profil citrusy, broskve, jasmínový čaj
Acidita: Vyšší acidita
Vyberte variantu

1 120